Parancsnokok, itt az ideje az Artyk Újraegyensúlyozásának!

A tűzérségként, vagy röviden csak „arty”-ként, vagy csak SPG-ként ismert járműveknek különleges szerepük van a World Of Tanks-en belül, és rengetegen játszanak velük.
 
Egy hosszú út során az SPG-k beilleszkedtek a járművek közé, és eleinte csak „sebzés osztóknak” tekintették őket, amelyek a tankokat támogatták. Most itt az ideje, hogy elmondjuk, hogy visszajelzések alapján a kábítási paramétereket, amelyek 2017-ben lettek bevezetve szeretnénk megváltoztatni.
A WG Meglátása:
A meglátásaink több nagy egységet képeznek. Először is tervben van a kábítás idejének csökkentése a már kábított járművek esetén. De vessünk egy gyors pillantást, hogy hogyan is működik ez, hogy jobban megértsd a mechanikát.
Hogy van a Kábítás most kiszámolva?:
A maximális kábítási idő kettő fő összetevőből áll:
 
 • Az első az a lövedék típusa, és nem függ a kapott sebzés mértékétől. Minden lövedék kap 0 és 1 közötti értéket, ami a garázsodban „minimális kábítási értékként” van feltüntetve másodpercekben. Ez a paraméter az egyik része az újraegyensúlyozási paraméternek -ugyanúgy, mint például az átütés, vagy a lövedék repülési sebesség esetén levő érték. Ez -ami a kábítást okozza- minden tüzérségi lőszer esetén más paraméterekkel van beállítva.
 • A második összetevő pedig egy feltételes változó értéke, amely a lövedék sebzésétől függ. Ez nincs benne közvetlenül a játékkliensbe, de egyszerű kiszámolni. Az értéke a sebzésen függ, mindig más.
Összegezve ez a kettő összetevő (konstans és változó) egyezik meg eggyel. Vegyük például az Object 261-et. Jelenleg a következő karakterisztikája van:
 • A kábítási konstans: 0,45
 • A lövedék kábítási ideje (maximális kábítási idő) = 29 másodperc
 • A minimum kábítási idő: Kábítási konstans Százalékban *
 • Maximum Kábítási idővel = 0,45 * 29 = 13,05 másodperc.
Erre az adatra alapozva a kábítási változó értékét is ki tudjuk számolni az arányból és a konstans értékéből:
 • Kábítási konstans értéke: 0,45
 • Kábítási változó százalékértéke = 1 – Kábítási konstans értéke = 1 – 0,45 = 0,55.
Min szeretnénk változtatni?
Vegyük például azt a helyzetet, amikor az Object 261 lő az IS-7-esre.
 
 1. A kábítási konstans összetevőt fogjuk módosítani, amely nem függ a sebzéstől. Növelni fogjuk a változó befolyását 5%-al. A fenti példát említve az Object 261 aránya 0,45 és 0,55-ről 0,4-re és 0,6-ra fog változni. Ez a minimális kábítási idejét 13,05-ről 11,67 másodpercre fogja változtatni.
 2. A második összetevő is módosításra kerül, amely a sebzésen múlik. A sebzés mértékét a robbanástól való távolság alapján fogjuk megkapni. Jelenleg ez az arány 0,5 a robbanás középpontjában, és 0,15 a robbanási kör szélén. Csökkenteni fogjuk a kör szélén levő sebzés arányát 0,15-ről 0,05-re. Ez csökkenteni fogja a robbanás által okozott sebzést, kivéve abban az esetben, hogyha repesz lőszer robban. Ez ahhoz vezet, hogy a második kábítási komponenst csökkentsük.
 
 
 1. Abban az esetben, hogyha már kábítás hatása alatt vagy, akkor az ehhez hozzáadódó kábítás az újonnan beérkezendő kábítás teljes ideje helyett csak a fele lesz. Ezt a lenti példa alapján jobban megérthetitek.
 2. Csökkenteni fogjuk a kábítási időt amikor egy Tüzér eltalál egy olyan járművet, amely kábítva van, és hogyha repesz páncéllal fel van szerelve a jármű. Szupernehéz repeszpáncél esetén a kábítási idő -20%-al fogja csökkenni, és a Nehéz repeszpáncél pedig -10%-al fogja csökkenteni. Például, ha a rendes kábítási idő 15 másodperc, akkor Szupernehéz repeszpáncél esetén csak 12 másodperc, Nehéz repeszpáncél esetén pedig 13,5 másodperc lesz.
Változások a további kábítások paramétereivel kapcsolatban:
Jelenleg a második kábítási idő hosszabb, mint az, ami az előzőből még hátravan, és a teljes teljes kábítási időhöz adódik hozzá, ahogyan a lenti ábra is mutatja.
 
Az első kábítás 20 másodperces. 8 Másodperc múlva egy másik lövedék is elkábít, ami további 23 másodpercet ad hozzá. A teljes kábítási idő így 8 + 23 = 21 másodpercre leszel kábítva.
 
 
A mechanika változása után a második kábítás ideje magától feleződve lesz, tehát csökkenni fog a teljes kábítási idő.
 
Az első kábítás 20 másodperces. 8 másodperc múlva egy másik találat éri a járművedet, amely további 23 másodpercet adna hozzá a kábítási időhöz. Ez esetben feleződik, és a kábítás teljes ideje az alábbi lesz: 8 + 12 = 20 másodperc.
 
 
Ahogy az ábra mutatja jelentős különbség van a 31 és a 20 másodperc között. Ez idő alatt meg tudod változtatni a járműved helyzetét, sebzést tudsz bevinni az ellenfeleknek, nullázni tudod a bázisfoglalást, stb. Az új mechanikának köszönhetően jelentősen csökken a kábítás a második Tüzérségi lövés esetén. Van néhány eset, amikor a mechanika nem fog változni, és a régi marad. Ilyen például, amikor öt másodpercnél kevesebb ideig vagy kábítva.
A tüzérek karakterisztikájának változásai:
Mindenesetre a változások kicsik, de összesítve jelentősen csökkent a kábítási ideje, különösen amikor már a második lövés talál el rövid időn belül. Ezek a változások különböző Artykat különböző módon érintenek, a beállításoktól, és a csatában működő hatékonyságától függően. Ezért is tervezzük az önjáró lövegek teljesítményét nem összesítve, hanem járművekre osztva változtatni, hogy minél hatékonyabbak legyenek. Különösen, a következő járművek robbanási sugarát 5%-al csökkentjük:
 • Német: G.W. Panther, G.W. Tiger (P), G.W. Tiger, G.W. E 100
 • Amerikai: M12, M40/M43, M53/M55
 • Szovjet: S-51, SU-14-1, SU-14-2, Object 261
 • Brit: 212A, Conqueror Gun Carriage
Ezek mellett a következő járművek teljesítményét érné változás:
Conqueror Gun Carriage:
 • A lövedék sebességét 35 m/s-al csökkentenénk (395-ről 360-ra)
G.W. Panther:
 • Pontosságát 0,02-vel csökken (0,66-ról 0,68-ra, a másik löveggel pedig 0,62-ről 0,64-re).
 • Újratöltési idejét 1 másodperccel nő (27,2 mp-ről 28,2 mp-re, a másik löveggel pedig 26,0 mp-ről 27,0 mp-re).
 • A toronyforgatás okozta szórás 0,02-vel nő (0,46-ról 0,48-ra, másik löveggel pedig 0,44-ről 0,46-ra).
A fentiek csak a WG jelenlegi elképzelései a Tüzérség rebalancolásával kapcsolatban. Mindenek előtt ezeket még a Szuperteszten fogják kipróbálni. Ezek mellett kíváncsiak vagyunk a játékosok véleményére is. A WG folytatja a további munkát a tüzérség újraegyensúlyozásával, amelyeket a teszt eredményeire, és a játékosok általi visszajelzésekre alapoz.
 
Köszönöm, hogy végigolvastad, gördülj ki!
 
Külön köszönet / Special thanks to:
rykoszet.info
 
Forrás/Source:
https://worldoftanks.eu/en/news/general-news/SPG-rebalance/